Potatis och kycklingsallad (Sallad Olvieh)

Sallad Olvieh eller persisk potatis- och kycklingsallad är en berömd och omtyckt rätt som ofta serveras vid stora fester, födelsedagar och kalas och inte minst när man ger sig ut på utflykt!

Man kan servera den på olika sätt. Vissa vill fylla en baguette eller ett gott bröd med sallad Olvieh, tomatskivor, isbergssallad och iransk saltgurka. Man kan också forma den på ett fat och dekorera den.

För två personer behöver man ha:

250 gr kycklingfilé

salt, peppar, 1/2 tsk gurkmeja och några blad persilja för att koka kycklingen med

4 medelstora potatisar
2 ägg
1 dl små ärter
3 dl saltgurka ( finhackad)
2 dl majonnäs
Citronsaft
1 liten morot
Salt o peppar

Koka kycklingfilén med salt, peppar och gurkmeja och några blad persilja och 3 dl vatten.

Spara gärna lite av buljongen du får när du kokar kycklingen och blanda den i salladen för mer smak.

Koka potatis och ägget, låt det kallna. Det är viktigt att låta potatisen kallna annars får du inte den fina konsistensen på salladen och istället blir den som potatispuré.

Riv potatisen och äggen och saltgurkan med rivjärn( den sidan som ger stora bitar) eller så kan allt finhackas istället. Dela kycklingen i tärningar.

Blanda citronsaft och majonnäsen med salt och peppar och häll den i potatisblandningen. Till sist tillsätter du ärtorna och blandar försiktigt.

Om man vill så kan man riva en liten morot och blanda i. Det blir en fin kontrast i potatissalladen. Den ska smaka citron så var inte snål med citronsaften men var försiktig och häll i flera omgångar tills du hittar din favoritsmak.

Man kan ha crème fraiche eller turkisk yoghurt om man vill ha en lättare variant.

Annons