Ris med berberis (Zereshk polo)

Riset
4 dl basmatiris (1 dl per person)
2 msk olja
2 msk smör
2 msk salt
1 st skivad potatis eller tunnbröd

Skölj riset med varmt vatten ett par gånger, häll på varmt vatten och salt. Riset måste täckas med 7-8 cm vatten, tillsätt saltet. Låt det dra i minst 30 min.

Koka rikligt med vatten i en gryta eller djup stekpanna (helst teflon). Häll i riset, glöm inte att hälla ut det nu kalla vattnet som riset har stått i. Låt det koka i 5-10 minuter. Man ska inte röra så mycket i riset, då det går sönder. Häll riset i en sil och låt vattnet rinna av. Häll 2 msk olja i grytan innan du vänder riset i grytan, sedan lägger man i potatisskivor eller tunnbröd i botten av grytan.

Sätt grytan på plattan och ha värmen på medel. Efter att riset har börjat ånga, kan du sänka värmen. Smält smöret, blanda med ca 0,5 dl varmt vatten och häll över hela riset. Lägg en ren duk mellan locket och grytan. Den ska dra i ca 15 min.

Zeresk (berberisbär)
100 g berberis
0,25 g saffran
2-3 msk socker (du kan öka mängden om du gillar den söta smaken)
1 msk smör
2 msk vatten

Skölj berberis (finns i orientaliska affärer) ett par ggr med kallt vatten. Blanda i socker, saffran, smöret och vatten. Låt det stå på svag värme, häll i en eller två msk vatten och lite mer socker om du vill ha bären lite sötare.

Dekorera enligt önskemål.

Smaklig måltid!

Recept på kycklingen får du här.

Annons