Persiskt fluffigt ris (polo)

För 4 personer

4 dl basmatiris // En dl per person

2 msk olja

2 msk smör

2 msk salt

1 st potatis eller tunnbröd för tahdig

Skölj riset ett par gånger, blötlägg riset med saltet i rikligt med vatten i minst 30 min, gärna i flera timmar. Koka upp rikligt med vatten i en gryta eller djup stekpanna (helst teflon).

Häll riset i kokande vatten, glöm inte att hälla ut vattnet som riset har stått i. Rör om försiktigt, så riskorna inte går sönder. Låt det koka i 5-10 minuter, kan variera mellan olika märken.Riset ska vara mjuk men inte för mjuk😁

Häll riset i en durkslag och låt vattnet rinna av. Häll 2 msk olja i en gryta och lägg potatisskivor eller tunnbröd i botten innan du vänder riset i grytan.Börja ångkoka i ca 15 min tills riset börjar ånga.Efter att riset har börjat ånga, kan du sänka värmen. Smält smöret, blanda med ca 0,5 dl varmt vatten och häll över hela riset. Klä locket i ett rent kökshandduk och låt riset stå på låg värme i ca 20 min till.

Annons