Bulgursallad eller Kisir

8 portioner kisir

6 dl finkornig bulgur
6 dl vatten
1 stor gul/röd lök,
1 knippe salladslök
1 knippe bladpersilja
4 kvistar färsk mynta eller 2 msk torkad
2 st sivri (turkisk avlång paprika)

1 gul, 1 grön och 1 röd paprika
0,5 gurka
2 pressade citroner
4 msk tomatpuré
2 msk stark/mild paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)

Smaksättning:
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar
2 msk mynta
2 tsk spiskummin
2-3 msk granatäppelsirap (går att uteslutas)
3 msk rapsolja
3 msk olivolja

Gör såhär:

Lägg bulgur i en stor skål och häll över hett vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn med ca 2 mm. Täck skålen med lock eller tallrik och ställ åt sidan. Tvätta alla grönsaker ordentligt, låt rinna av och finhacka. Hacka lök och stek i rapsolja tills den mjuknar, stek sedan med tomat- och paprikapuré på medelvärme i 1-2 minuter. Tillsätt ca 0,5 dl vatten.

Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt klumpfri. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Smaka av och krydda mer om så behövs. Låt svalna i kylen en stund. Blanda sedan i alla övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron/salt/peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.

Obs! Skall du inte servera salladen samma dag skulle jag vänta med att tillsätta gurkan.

Maryresi
Annons