Frasiga Börek

on

Börek rosor med potatisfyllning

1 paket filodeg (250g gav ca 16 plattor)

Stanning

3 dl turkisk yoghurt

1 ½ dl rapsolja

2 ägg

Salt och peppar

Fyllning

½ dl rapsolja

5-6 kokta och tärnade potatisar

2  st lök

4 klyftor vitlök

1 dl hackad persilja

Salt, peppar och chili flingor efter smak

Fyllningen: Hacka och fräs löken i oljan. Pressa ivitlöken och fräs lite till. Krydda efter smak.

Tillsätt potatisen och persiljan och blanda tills du seratt alla potatis tärningar har täckts av oljan och kryddorna. Ställ åt sidan att svalna.

Stanning: Blanda ihop alla ingredienserna tills du får en slät, jämn och flytande konsistens.

Ihopsättning: Öppna paketet och lägg högen med filodeg plattorna framför dig. Vi jobbar med en platta i taget för att förhindra de andra i högen från att torka ut, vilket de börjar göra så fort de blottas för luft. Pensla hela plattan med äggstanningen. Lägg ut en lång sträng av fyllning ett par cmin från kanten. Vik in kanten över fyllningen och rulla precis som man gör närman gör kanelbullar.

Nu när du har en lång ”korv” framför dig rullar du in enaänden inåt mot mitten och fortsätter rulla tills hela längden är slut. Nu hardu bildat din första ros. Lägg den på en bakplåt med smörpapper på. Fortsätt påsamma sätt genom hela högen med filodegsplattor.

När alla rosor är på plåten penslar du även dem medstanningen. Garnera sedan med valfri brödkrydda, såsom vallmofrön,svartkumminfrön eller sesamfrön, genom att strö på denna.

Grädda böreken i mitten av ugnen under ca 20 minuter i 200 grader.

De skall vara gyllenbrunt gräddade när de är klara. Stängav ugnen och låt de dra en stund till i eftervärmen. Ta ut och låt dem svalnapå galler. Sedan är det dags för servering. Ät och njut!

Man kan alternera fyllningen med annat som man tycker är gott.Byt då bara ut potatisarna mot t.ex. 500 g färs eller en påse babyspenat. Enannan favorit hos mig är fyllning på fetaost/vitost, som jag smular ner i enskål. I det tillsätter jag en massa hackad persilja och lite rapsolja ochblandar.

Denna fyllning behöver inte kryddas eller tillagas innan,utan ska ner i degen direkt som den är.

Man kan även alternera formen på böreken genom att rulladem som cigarrer, kvadrater eller trianglar. Vill man kan man även läggaplattorna, som de är, en/två i taget och varva med stanning och fyllning,precis som man gör när man lagar lasagne. Då gräddar man hela som en stor börekoch skär upp lagom stora rutor vid servering i stället.

Annons