Ris med lamm och Haricots verts (lobia polo)

Lobia polo

4-6 personer

400 gr benfri lammstek i små grytbitar

2 st  Gul lök

500 gram Haricots verts

2 st kanelstång

3 tsk gurkmeja

4 msk tomatpuré

Salt och peppar

Ett uns saffran

4 dl ris

1 potatis för botten

2 tsk malen kanel

3 msk olja

50 gr smör

1-2  potatisar för Tahdig

Börja med att blötlägga riset. Häll i så mycket vatten så att vattnet står ca två cm ovanför riset. Bästa är om man hinner blötlägga riset ett par timmar innan man börjar tillagningen. Häll i 2 msk salt.

Hacka löken fint, häll olja i en gryta och stek löken gyllenbrun och krydda med gurkmeja. Bryn köttet och salta och peppra. Tillsätt tomatpurén och sänk värmen och lägg på locket. Viktigt att värmen är låg och att köttet, tomatpurén och löken bryns ordentligt så att oljan i blandningen börjar synas och all vätska har reduceras. Lägg i kanelstången också.

När grytan har fått en stark röd färg, häll på vatten, ungefär ett halvt finger vatten ovanför köttet och låt den kokas i ca 1 timme eller tills köttet är kokt. Dela Haricots vertsen i en cm långa och stek dem i lite olja. Tillsätt bönorna i köttet och blanda. Koka i ca 10 min.

Fyll en kastrull rikligt med vatten. Häll i riset när vattnet börjar koka och kom ihåg att hälla ut vattnet du hade i vid blötläggningen. Man kan med fördel ha i lite gurkmeja. Ungefär efter ca 7-10 min, beroende på riset och koktiden, häller man riset i ett durkslag.

Skölj kastrullen ordentligt och häll 2 msk olja på botten, lägg i potatisskivor och varva ris och kött i flera lager. Strö på malen kanel emellan. Lägg på locket och låt det stå på medelvärme tills riset börjar ånga.

När det börjar ånga om rätten häller du över smör smält i ca 2 msk vatten och saffran och lägger på locket omlindat av en handduk.

Sänk värmen, låt det stå på spisen med lågt värme i ca 30-40 min.

Ersätt köttet med quorn för en vegetarisk alternativ och byt ut smöret mot olja för en vegansk måltid.

Det går även att använda nötfärs istället för lammkött som ni ser på bilden längst ner.

Annons