Yoghurtsoppa (Abdogh khiar)

Sommaren och varma, soliga dagar har gjort denna soppa till en populär rätt. Tänk dig hur svalkande en yoghurtsoppa med isbitar i kan vara när det är över 30 grader. Soppan både mättar och svalkar törsten.

jag kommer ihåg att det man gjorde efter att ha ätit denna soppa var att ta en tupplur, det sägs att yoghurt har den effekten på en att man blir somnig.

Bra att veta att man kan variera mängderna beroende på vad man gillar bäst. Örterna kan också delvis vara torkade om man inte har tillgång till färska.

vissa har även lite dill i men jag föredrar de örter som i Iran finns när man köper Sabzi khordan, vilket är de örter man äter färska som tillbehör till maten, ungefär som vad sallad är till en rätt.

ja, mina vänner, hoppas att ni vill prova och glöm inte att soppan går enkelt att göra som vegansk om man byter ut yoghurten mot den veganska varianten.

4-6 personer

3 dl yoghurt, helst grekisk, välj en vegansk alt för att soppan ska bli helt vegansk

3 dl ayran, kan ersättas med  1 dl yoghurt och 2 dl vatten

2 dl fin tärnad gurka

2 dl hackade färska örter (basilika, mynta, gräslök, dragon)

1 tsk torkad mynta

4 st rädisor , fin tärnad

1 dl russin

1 dl hackade valnötter

1 tsk torkade rosenblad, kan uteslutas

Salt, peppar

Rör om yoghurten med salt så att den blir jämn och len. Tillsätt ayran eller vatten.

Blanda alla ingredienserna och rör om.

Tillsätt isbitar.

Soppan servers med tunnbröd som har torkats lite. Man kan antingen använda knäckebröd eller grädda libabröd i ugnen eller micron så att brödet är lite hårt.

Man brukar blanda brödbitarna i soppan innan man äter soppan.

Abdoghkhiar
Abdogh khiar
Abdogh khiar
Annons